Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Lamentaties voor Pasen

14 april om 15:30 - 17:00

Aan het begin van de Stille Week voor Pasen worden op zondag 14 april om 15.30 uur eeuwenoude Lamentaties (klaagzagen) uitgevoerd in het Middeleeuwse kerkje De Oude Jan in Velp. Leden van het Coprario Consort zingen en spelen de muziek op verschillende viola da gamba’s. Deze instrumenten, een bas, tenor en discant, werden speciaal voor hen gebouwd.

De Lamentaties beschrijven de verwoesting van Jeruzalem in 586 v.Chr. en worden al eeuwen gebruikt als metafoor voor het lijden en sterven van Christus. Al sinds de Middeleeuwen is het in kloosters traditie om deze Latijnse teksten in de Goede Week te lezen of te zingen. Hoewel al geschreven tijdens de Babylonische ballingschap in de 6e eeuw v. Chr., werden de klaagzangen pas in de Renaissance door talloze componisten op muziek gezet. Eén van de bekendste versies zijn die van de beroemde Waalse componist Orlando di Lasso. Enkele van zijn vocale composities worden deze middag in Velp uitgevoerd en afgewisseld met instrumentale stukken.
De musici van het Coprario Consort zijn geschoold aan conservatoria in Nederland en daarbuiten en treden op door heel Europa.

Saartje Schrage, viola da gamba
Saartje Schrage studeerde cum laude af als blokfluitist aan het Utrechts Conservatorium. Aansluitend specialiseerde zij zich in Renaissance muziek aan de Musikhochschule Trossingen en studeerde vervolgens viola da gamba. Saartje Schrage is oprichter en artistiek leider van het Utrecht Baroque Ensemble en het Coprario Consort. Zij speelt zij blokfluit en viola da gamba bij diverse ensembles in Nederland en daarbuiten en treedt daarmee op bij diverse muziekfestivals Oude Muziek.

Juun Voorhoeve, viola da gamba
Na haar studie Psychologie studeerde Juun Voorhoeve klassieke gitaar aan het Rotterdams Conservatorium. Als ‘het Nederlands Gitaarduo’ trad ze op met Erik Otte in Europa en ver daarbuiten. Ondertussen nam ze gamba-lessen en speelt inmiddels op de violone, viola da gamba en barokgitaar in diverse ensembles.

Martijn Verbrugh, viola da gamba
Martijn Verbrugh bespeelt de viola da gamba en barokcello en is daarnaast actief als koorzanger. Samen met klavecinist en organist Eelco Kooiker vormt hij het ensemble Profondamente dat diverse koren en solisten begeleidt en ensembles aanvult.

Esther Kronenburg, sopraan
Esther Kronenburg begon met zingen tijdens haar studie Italiaans in Utrecht. Aansluitend voltooide ze de studie Oude Vocale Muziek aan het conservatorium van Tilburg. Inmiddels treedt ze op als solozangeres in diverse ensembles en op diverse muziekfestivals voor Oude Muziek in Nederland, België en Rusland.

Kerkje De Oude Jan, Kerkstraat 56, Velp. Entree: € 10, inclusief een glas wijn of fris na afloop. Vrienden Oude Jan: € 8, bezitters Gelrepas en jongeren tot 18 jaar: € 5. Kinderen gratis. Kaartverkoop vanaf 15.00 uur ter plaatse of voorverkoop bij boekhandel Jansen & de Feijter, Emmastraat 6, Velp (plaatsen uit de voorverkoop worden tot 15.15 uur gereserveerd).

Gegevens

Datum:
14 april
Tijd:
15:30 - 17:00
Evenement Categorie:

Locatie

de Oude Jan
Kerkstraat 56
Velp,
+ Google Maps

Gegevens

Datum:
14 april
Tijd:
15:30 - 17:00
Evenement Categorie:

Locatie

de Oude Jan
Kerkstraat 56
Velp,
+ Google Maps