Waardecheque ‘ikbuurtmee!’ voor afronding verfraaiing bij de Oude Jan

Beste buurt- en dorpsgenoten,

U ontvangt van de gemeente Rheden opnieuw een ‘ikbuurtmee!’-waardecheque van € 7,50. Deze cheque kunt u bestemmen voor een initiatief dat plekken leuker, beter en mooier wil maken.

Met de eerder aan ons gedoneerde waardecheques is de buitenruimte bij de Oude Jan aanzienlijk verfraaid: de historische Dr. Fabius-pomp is verplaatst en aangesloten op de waterleiding, er kwam een mooi informatiebord over het kerkje, zes nieuwe lantaarnpalen zorgen voor een prima verlichting van de wandelpaden én als laatste kwam er een nieuwe, energiezuinige aanlichting van de kerk die alom wordt gewaardeerd.

De Stichting Vrienden van de Oude Jan is alle schenkers zeer erkentelijk!
Fantastisch ook dat velen bij buren, bekenden en familie in de gemeente cheques hebben verzameld voor deze verbeteringen.
Wat willen wij doen met de cheques uit de nieuwe ronde?

De tuinmuur die de Oude Jan omgrenst is in slechte staat en moet worden gerestaureerd. Met voldoende aan ons toe te vertrouwen cheques zijn wij in staat om de hoge kosten te dragen die hiermee zijn gemoeid.

Na deze restauratie in de zomer is de verfraaiing van de buitenruimte bij de Oude Jan in elk geval voorlopig afgerond.

 

U kunt uw ‘ikbuurtmee!’-waardecheque (en wellicht die van uw buren, vrienden, familie) hiervoor beschikbaar stellen.

Hoe kunt u de waardecheque aan ons doneren?  Na ontvangst van de cheque, maar vóór afloop van de datum die op de cheque staat vermeld:

  • Deze via de website ikbuurtmee.nl bestemmen voor de Oude Jan;
  • Het chequenummer(s) mailen aan ons via [email protected];
  • In de brievenbus doen op één van de volgende adressen in Velp:

Biesdelselaan 1-A2

Gasthuislaan 18

Hoofdstraat 228-K (naast AH/Versgaard)

Onder de Beumkes 23

Overhagenseweg 70

Reinaldstraat 7

Sophiastraat 42

Vijverlaan 11

Zwanensingel 188

  • Lukt het bovenstaande niet of heeft u vragen, mail ons via [email protected]
    Wij komen de cheque(s) eventueel bij u ophalen.

Stichting Vrienden van de Oude Jan 

 

 

Burendag Oude Jan groot succes!

Het is altijd afwachten hoeveel mensen er op de uitnodiging van een Burendag afkomen. Die dag is een landelijk fenomeen dat jaarlijks plaatsvindt op de vierde zaterdag in september.

Dit keer hebben ook de vrijwilligers die periodiek in het parkje rond de Oude Jan in Velp werken, samen met de Vrienden van de Oude Jan en met medewerking van de Protestantse Gemeente Velp een Burendag georganiseerd rond het oude kerkje. Het werd een groot succes! Vele tientallen buurtbewoners kwamen er zaterdagochtend op af, vaak met wat lekkers onder de arm voor bij de koffie of thee en voor de gezamenlijke afsluiting tussen de middag.

Er werd niet alleen veel bijgepraat en kennis gemaakt met andere buurtgenoten. Er vonden ook diverse activiteiten plaats. Zo werden de vooraf bestelde insecten- of bijenhotels opgehangen. Een verrassing was de komst van een vertegenwoordiger van de Stichting Vitale Biotopen. Hij bood nog eens twee mooie bijenhotels aan die meteen ook een zonnig plekje kregen. Veel bezoekers waren onder de indruk van het enthousiaste verhaal tijdens de rondleiding van een jonge ecoloog. Een paar vrijwilligers moesten tenslotte nog wel flink de handen uit de mouwen steken om op enkele plekken wat gras rond het kerkje weg te steken, zodat daar zaad van inlandse bijen- en vlindervriendelijke planten kon worden gezaaid.

Al met al vormde de goed bezochte en gezellige bijeenkomst een duidelijke bijdrage aan de buurtsamenhang in de Oude Jan wijk. Én, het 12e eeuwse kerkje staat nog steeds middenin de samenleving!

   

   

   

   

foto’s Martin Idema

Waardecheque ‘ikbuurtmee!’ voor verdere verfraaiing rond de Oude Jan

Beste buurt- en dorpsgenoten,

Rond 2 april ontvangt u van de gemeente Rheden uw 3e ‘ikbuurtmee!’-waardecheque van € 7,50. Deze cheque kunt u bestemmen voor een initiatief dat plekken leuker, beter en mooier wil maken.

Met de aan ons gedoneerde waardecheques van de 1e en 2e ronde hebben we bij de Oude Jan de historische Dr. Fabiuspomp kunnen verplaatsen en aansluiten op de waterleiding, een informatiebord over het kerkje  kunnen plaatsen én zes nieuwe lantaarnpalen kunnen aanschaffen die begin april worden geplaatst.

Bij de Oude Jan wordt ‘ikbuurtmee!’ ook in praktijk gebracht door een grote groep vrijwilligers die de nieuw ingerichte buitenruimte onderhouden.

   

De Stichting Vrienden van de Oude Jan is alle schenkers zeer erkentelijk. Fantastisch ook dat velen bij buren, bekenden en familie in de gemeente cheques hebben verzameld voor deze projecten.

Wat willen wij doen met de cheques uit de 3e ronde?

Vervangen van de vier oude ‘aanstralers’ (schijnwerpers) rond de Oude Jan door LED-aanstralers.

Nu wordt de kerk alleen in het weekend verlicht omdat de huidige aanstralers stroomvreters zijn.

De nieuwe aanstralers zijn zuiniger en kunnen elke avond onze mooie Oude Jan verlichten, een wens van velen in Velp. De nieuwe LED-aanstralers bieden als extra dat ze dimbaar zijn en dat de kleur kan worden ingesteld, bijvoorbeeld bij speciale gelegenheden.

   

U kunt uw ‘ikbuurtmee!’-waardecheque (en wellicht die van uw buren, vrienden, familie) hiervoor beschikbaar stellen.

Wat u kunt doen om uw waardecheque aan ons te doneren:

·         Deze via de website ikbuurtmee.nl  bestemmen voor de Oude Jan;
·         Het chequenummer(s) mailen aan ons via [email protected];
·         In de brievenbus doen op één van de volgende adressen in Velp:

Biesdelselaan 1-A2
Hoofdstraat 228-K (naast AH/Versgaard)
Kastanjehof 16
Onder de Beumkes 23
Overhagenseweg 70
Sophiastraat 42
Vijverlaan 11
Zwanensingel 188

·         Lukt bovenstaande niet of heeft u vragen, mail ons via [email protected]
Wij komen de cheque(s) eventueel bij u ophalen.

 

Stichting Vrienden van de Oude Jan

 

Pianoconcert in Oude Jan

Een jaar lang nu liggen alle culturele activiteiten in onze Oude Jan stil. Ook de vele trouwe bezoekers van onze maandelijkse concerten snakken al lang naar betere tijden. Helaas hebben we daarin op dit moment nog niets te bieden. Maar toch, we kunnen u nu wel enigszins in de concertsfeer van de Oude Jan brengen. In december voerde begenadigd pianist Christian Sanders een prachtig concert uit op onze vleugel in de Oude Jan, zonder publiek. Van dit concert is door Marleen Höster (CINEbeeld) een mooie video-opname gemaakt. Die kunt u bekijken met behulp van onderstaande link.

Het is zeker ook voor musici financieel een lastige periode. Mogen wij u daarom vragen of u na het bekijken en beluisteren van het concert wilt overwegen om een bijdrage aan Christian over te maken op zijn rekeningnummer NL65 KNAB 0603 0836 25 ?

De link naar het concert:
https://www.youtube.com/watch?v=G2IyC2HjEcY&feature=youtu.be

Vrijwilligers aan de slag.

Eerder las u over het inplanten van de nieuwe borders bij de Oude Jan door onze buiten-vrijwilligers. De vele foto’s in onze vorige nieuwsbrief van december 2020 gaven een mooi beeld van het samenwerken.
Nu staat het voorjaar voor de deur en gaan de vrijwilligers weer aan de slag. Zij zullen de buitenruimte mooi houden; de natuur doet de rest. De Vrienden van de Oude Jan zorgen dat er voldoende tuingereedschap is.

Monumentenbord geplaatst.

Afgelopen week is naast de toreningang van de kerk het bord geplaatst met informatie over onze Oude Jan. De lezer die niet genoeg heeft aan de gegevens op het monumentenbord zelf kan de QR-code linksonder gebruiken voor veel aanvullende informatie.

 

 

 

 

 

 

 

Dr. Fabiuspomp

Vorig jaar is de Dr. Fabiuspomp, vanaf 1901 de leverancier van schoon leidingwater voor de IJsselstraat en omgeving, herplaatst op het terrein bij de Oude Jan en opnieuw op de waterleiding aangesloten. Deze herplaatsing is nu voltooid met het aanbrengen van een plaquette op de pomp.

Nieuwe ronde ‘Ikbuurtmee!’

De vele bijdragen aan de eerste ‘Ikbuurtmee!’-actie van de gemeente Rheden maakten het mogelijk om het monumentenbord en de Dr. Fabiuspomp te plaatsen. In de tweede ronde werd het geld ingezameld voor nieuwe lantaarnpalen op het terrein bij de Oude Jan. Zoals het er nu naar uitziet worden deze – geen grap! – op 1 april geplaatst.
Komend voorjaar start een derde ronde met waardecheques. Wij richten ons dan op vervanging van de oude aanstralers (schijnwerpers) van de Oude Jan door energiezuinige, dimbare en desgewenst meerkleurig inschakelbare LED-lampen.
De kerk zal dan niet meer alleen in het weekend, maar ook door de week wordt verlicht als het donker is, een wens van velen in Velp.
Wij hopen natuurlijk dat u uw cheque hiervoor wilt reserveren en zo mogelijk ook die van uw buren én die van familieleden en bekenden die in de gemeente Rheden wonen.
Binnenkort plaatsen we op de website meer informatie over deze actie.

Concerten?

Er ligt in beginsel een prachtig concertprogramma klaar voor september 2021 tot en met april 2022.
Of u er van kunt gaan genieten? Laten we het hopen!
Ook de erg gewaardeerde en in het verleden altijd uitstekend bezochte zomeravondconcerten door jonge toptalenten is gewoon in voorbereiding. Maar of het eind juli ervan komt…….???
Wij houden u op de hoogte en wensen u alvast een mooi en gezond voorjaar toe!

Ikbuurtmee !

Dr. Fabiuspomp in ere hersteld.

Met dank aan de ikbuurtmee! ronde is de Dr. Fabiuspomp in ere hersteld. De pomp is aangesloten op het drinkwaternet en werkt weer zoals vroeger. De Dr. Fabiuspomp was in 1901, ter nagedachtenis aan dokter Fabius, geplaatst in de IJsselstraat (voorheen Broekstraat) tegenover de Charlottestraat, om Velpse gezinnen uit deze buurt te voorzien van zuiverdrinkwater.

 

Groen rond de Oude Jan.

Met grote inzet van vele vrijwilligers zijn op donderdag 10 en zaterdag 12 december rond de Oude Jan enkele bomen, veel heesters en honderden vaste planten in de borders gezet. Het was koud, maar door de inspanning kreeg iedereen het al gauw weer warm. Gijs en Jean-Paul van gemeente Rheden hebben prima werk geleverd met aanvoer en aanwijzingen. Met een onderbreking voor koffie met wat lekkers erbij in de Oude Jan hebben de vrijwilligers een top-inzet geleverd. De foto’s spreken voor zich en met trots kunnen we spreken van een geslaagde actie.

 

Prullenbakken.

Ook zijn een aantal prullenbakken geplaatst. Het legen wordt door vrijwilligers uitgevoerd. Onze oproep is om deze bakken te gebruiken en de hondenpoep op te ruimen. Misschien ten overvloede: op het terrein geldt een aanlijnplicht!

Neem een kijkje rond uw Oude Jan, wandel op de nieuwe paden, pak wat water en voedt de plantjes en houd het netjes. Heeft u nog vragen of wilt u bijdragen, mail dan naar [email protected].

Ook bij vernielingen kunt u mailen, we willen onze Oude Jan zijn prachtige omgeving graag laten behouden.