Beste buurtgenoten, inwoners van de gemeente Rheden,

De gemeente Rheden stuurde onlangs elk huishouden in de gemeente per post een ‘Ik buurt mee!’ waardecheque van € 7,50.
Die cheque kunt u bestemmen voor een initiatief dat de ‘buurt leuker, beter en mooier wil maken’.

De Stichting Vrienden van de Oude Jan heeft zich met een initiatief bij de gemeente aangemeld. Het sluit aan bij het plan dat klaar ligt voor de herinrichting van de groene ruimte rond het prachtige 12e-eeuwse Romaanse kerkje de Oude Jan. In 2019 is voor die herinrichting een mooi plan opgesteld waaraan veel bewoners uit de buurt, maar ook uit overig Velp, een grote bijdrage hebben geleverd. Na de planrealisatie, in de loop van dit jaar, ziet het terrein er weer pico bello uit. De betere mogelijk-heden voor diverse buurtactiviteiten zijn ook een opsteker voor de leefbaarheid en de sociale samenhang van de Oude Jan wijk.

Voor een paar onderdelen van het plan is echter nog geen geld. Allereerst betreft dat de verplaatsing van de historische dr. Fabiuspomp. Daarvoor is een andere plek nodig want onder de grote rode beuk komt een mooi rond plein met halfverharding, met eromheen enkele zitbanken. We willen graag dat die pomp een tappunt voor drinkwater wordt en dus weer op de waterleiding wordt aangesloten.

Ook willen we dat de bezoekers van het terrein goed worden geïnformeerd over de geschiedenis van de Oude Jan en omgeving. Daarvoor moet een degelijk informatiebord komen waarvoor nog geen financiering is.

De Stichting Vrienden van de Oude Jan stelt het erg op prijs als u uw waardecheque voor dit doel beschikbaar stelt.

Wij maken het u zo makkelijk mogelijk:

U kunt uw cheque in de brievenbus doen op een van de volgende adressen in Velp:

Kastanjehof 16
Onder de Beumkes 23
Zwanensingel 188
Sophiastraat 42 
Kerkstraat 10
Vijverlaan 11

Als u op zondag 15 maart om 15.30 uur het concert in de  Oude Jan gaat bezoeken kunt u ook daar uw cheque afgeven.

Bent u niet in de gelegenheid om de waardecheque zelf af te geven, mail dan naar [email protected], dan kunnen we afspreken om de cheque bij u te komen ophalen.

 

Heeft u nog vragen? Mail dan naar [email protected]
Stichting Vrienden van de Oude Jan

 

Het uurwerk is weer terug!

Mist(e) u het uurwerk in de Oude Jan?
Na een noodzakelijke revisie is het uurwerk weer terug!
We hopen dat het uurwerk blijft lopen en op bekende tijden een slag geeft en dat u niet steeds op uw eigen klok hoeft te kijken…
Met dank aan gemeente Rheden en Daelmans Klokken.

December 2019

Betoverd aan de voeten van Merle en Sarah

VELP – De musici die de zondagmiddagconcerten in het kerkje de Oude Jan in Velp verzorgen, komen óveral vandaan. Op 17 november bijvoorbeeld treedt een Japanse pianiste op. En ook uit andere buitenlanden wordt met regelmaat geput. Dat je het ook dichtbij huis kunt vinden, werd zondagmiddag 20 oktober 2019 bewezen.
Henk Aalbers, De Gelderlander

Merle en Sarah van der Lijke, zusjes uit De Steeg, traden in het kerkje op voor een enthousiast publiek. Merle speelt harp, Sarah dwarsfluit. ‘Het zijn nog maar tieners’, had voorzitter Martin Idema van Stichting Vrienden van de Oude Jan van tevoren gezegd. Om er overtuigd aan toe te voegen dat de meisjes ook de verwende muziekliefhebbers in Velp zouden betoveren. En hij kreeg gelijk. Ze combineerden een fabelachtige techniek met veel gevoel en schotelden hun publiek een gevarieerd programma voor met muziek uit alle windstreken. Het betoverde publiek applaudisseerde er met graagte voor. En na hun concert opperde een bestuurslid van genoemde stichting dat de meisjes in de Oude Jan wellicht hun eerste cd zouden kunnen opnemen.

Prinses Christina Concours

Merle en Sarah werden overigens niet zondagmiddag in Velp ontdekt. Hun talent werd al eerder onderkend. Merle (14) viel twee maal in de prijzen bij het Prinses Christina Concours en Sarah (13) won de eerste prijs op een gerenommeerd internationaal fluitconcours. En beiden deden mee aan het Kinderprinsengrachtconcert. Recent nog waren de zussen live te horen op Radio 4. Dat optreden zorgde misschien wel voor het spannendste moment uit hun muzikale loopbaan tot nu. Vijf minuten voordat ze zouden spelen, knapte er een snaar van de harp van Merle. Gelukkig lukte het om het instrument op tijd speelklaar te maken. Die harp is overigens haar vijfde sinds ze als 7-jarige begon. Telkens komt er een aantal snaren bij.

Toekomst in muziek nog de vraag

Die getalenteerde meisjes gaan natuurlijk voor een carrière in de muziek. Zou je denken. Maar dat is nog de vraag. Ze weten het nog niet. Wat ze wel weten is dat ze altijd muziek zullen blijven maken. ,,Ik kan me een leven zonder muziek niet voorstellen”, zegt Sarah. ,,Ik word blij van muziek.” Merle: ,,Ik vind het steeds weer bijzonder om te merken dat ik anderen met muziek weet te ontroeren.”

De zusjes repeteren en concerteren vaak samen. Dat repeteren gebeurt meestal in een goede sfeer, zegt Sarah. Toch is niet gezegd dat ze altijd een duo blijven. Merle zou ook wel met anderen willen musiceren. ,,In een orkest spelen lijkt me leuk, maar ik heb daar nu nog geen tijd voor.” Op haar beurt is Sarah op zoek naar een pianist met wie ze kan optreden.

Concerten Jaarprogramma 2019-2020

Al vele jaren is de Oude Jan aan de Kerkstraat 56 in Velp een podium voor muziekensembles en koren. De wijze waarop invulling wordt gegeven aan de jaarlijkse concertserie krijgt veel waardering in de Velpse gemeenschap. In het seizoen 2019-2020 bieden wij u opnieuw een serie met acht concerten van hoge kwaliteit.

Voor meer informatie klik op deze regel.

Uitnodiging inrichting buitenruimte “Oude Jan”

De Stichting Vrienden van de Oude Jan en de gemeente Rheden willen samen met omwonenden en andere belanghebbenden nagaan of, en hoe, de cultuurhistorisch waardevolle openbare ruimte rond de kerk meer toekomstbestendig kan worden ingericht.

Wij nodigen u uit voor een Tweede inloopbijeenkomst op dinsdag 11 juni in de Oude Jan tussen 17.00 en 20.00 uur.

Ook nu kunt u elk moment tussen 17.00 en 20.00 uur binnenlopen.

Voor meer info zie: https://www.vriendenvandeoudejan.nl/evenement/meepraten-over-ontwerp-buitenruimte-oude-jan/

Inrichting buitenruimte “Oude Jan”

UITNODIGING INLOOPBIJEENKOMST “OUDE  JAN” dinsdag 23 april van 17 tot 20 uur.

Voor meer info zie “Agenda en evenementen”

Pent’Amuse

Op zondagmiddag 18 september 2018 speelde Pent’Amuse het eerste concert van het nieuwe seizoen. In een goed gevulde Oude Jan nam het blaaskwintet het publiek mee in een muzikaal landschap dat begon in de 17e eeuw met een stuk van de eerste internationale muziekheld uit Nederland, Jan Pieterszoon Sweelinck en eindigde met een stuk dat voor het eerst in 1991 werd uitgevoerd: “Mississipi Five” van Jim Parker.

Samen met “La Cheminée du Roi René”, van Darius Milhaud, en “Pastorale”, van Vincent Persichetti, schilderde “Mississippi Five” een fraai landschap van 20e eeuwse muziek. De muziek die werd gespeeld, kon door de toelichtingen vooraf ook goed gevolgd worden als muzikale uitingen van de landschappelijke thema’s die de namen in zich droegen; de weg, de rivier en en het natuurlijke landschap.

Ook werd één van de eerste stukken uitgevoerd die speciaal voor de combinatie van een blaaskwintet werd geschreven. Een mini-concert, zoals in de toelichting werd gezegd, waarin met de samenklank van de vijf blaasinstrumenten werd geëxperimenteerd.

De moderne werken waren voor de samenstelling van een blaaskwintet geschreven. De oudere stukken waren voor deze combinatie gearrangeerd. De verschillende karakteristieken van de instrumenten kwamen in het programma goed tot hun recht. De onderlinge interactie van het kwintet toonde het speelplezier en dat werd door het publiek gewaardeerd. Dit bleek ook uit de staande ovatie aan het slot.

     

Bij de borrel na afloop van het concert mengden de musici zich in het publiek en werd er gezellig nagepraat over de uitvoering. Het was een mooi begin van het nieuwe seizoen.

Monumentendag 2018

Trio Flor d’Luna

De lenteachtige sfeer van de mooie zondagmiddag werd in de Oude Jan nog versterkt door de mediterrane liederen van het trio Flor d’Luna. Hoewel Flor d’Luna niet in zijn originele bezetting kon optreden door een gebroken duim van Marcel Verheugd werd een mooi programma uitgevoerd met gitarist Arnold Slaghek, geen onbekende van het trio. Het aangepaste programma bestond nog steeds uit Portugese liederen, aangevuld met Spaans- en Franstalige muziek.

 

Gitaar, cello – bespeeld door Manuela Verbeek – en zang van Carla Koehorst; in zekere zin een heel gewoon trio, maar de doorleefde uitvoering van de mooie liederen maakte het concert tot een bijzondere belevenis. De liederen klonken voor een deel bekend in de oren, maar ook in de onbekende fado’s en flamenco’s werden levensgevoelens vertolkt die het hart raakten. De taal van de muziek vertelt dan minstens zoveel als de gezongen tekst. Bij enkele liederen werd het publiek uitgenodigd mee te doen door bijvoorbeeld op de maat mee te klappen. Zo zaten we niet alleen maar te luisteren, maar nam de muziek ons mee. De fraaie afstemming van zang, gitaar en cello, soms sterk ritmisch, dan weer melodieus, gaf op een mooie manier uitdrukking aan de emotionele lading van de liederen.

 

Met deze uitvoering van Flor d’Luna konden we proeven aan de Portugese ziel. We hopen in de toekomst het originele trio nog eens te verwelkomen om hun muzikale “deur naar de rivier” te laten horen. Dat zal in de Oude Jan, die zijn bestaan voor een deel ontleend aan de nabijheid van de  IJssel, ongetwijfeld wederom heel goed klinken.

De muzikale toppen van Mont Franc

De toppen van Mont Franc waren zondagmiddag 21 januari 2018 niet te ervaren in een hooggebergte ver van Nederland, maar in de omsloten ruimte van de vertrouwde Oude Jan. Het programma van het ‘Velpse’ Ensemble Mont Franc bood welluidende vergezichten op de barokmuziek van voornamelijk J.S. Bach en G.P. Telemann. Het ensemble bestaande uit vier leden van het gezin Frankenberg speelde op cello, klavecimbel, hobo en viool, een combinatie die in de volle Oude Jan prachtig klonk.

Daniël en Emmanuel Frankenberg, de twee zonen in het ensemble, hebben ieder de ‘Rabo-burgemeester De Bruinprijs’ van de gemeente Rheden gewonnen, respectievelijk in 2014 en 2017. Een goede reden voor kersverse burgemeester Van Eert en zijn vrouw om dit bijzondere concert bij te wonen. Want ook al zijn het vier leden van hetzelfde gezin, de agenda’s lopen door alle verschillende muzikale verplichtingen flink uiteen. Vader Peter Frankenberg vertelde in zijn inleiding dat dit optreden ook voor hen als uitvoerenden een unieke gebeurtenis was.

 

In het programma waren drie triosonata’s opgenomen, een typische muziekvorm uit de barok waarbij – in de bezetting van Ensemble Mont Franc – de melodiestemmen werden verzorgd door viool en hobo met de cello en het klavecimbel als ondersteuning. De virtuositeit van de uitvoering was een genot om te beluisteren. In een fuga van Bach mocht het klavecimbel soleren en Daniël gaf het publiek een vrolijke luisteropdracht mee die toch behoorlijk pittig bleek te zijn (voor het niet zo geoefende oor). Een opmerking terzijde; het is opvallend dat de uitgevoerde muziekstukken weliswaar door verschillende componisten bijna 300 jaar geleden zijn geschreven, maar dat ze allemaal in een tijdsbestek van ongeveer 15 jaar, tussen circa 1725 en 1740 tot stand zijn gekomen. Het is alsof je met een soort tijdkijker een klein stukje muziekgeschiedenis onder de loep legt. Voor de familie Frankenberg heeft deze tijd weinig geheimen, zo bleek uit de toelichtingen die bij de stukken werd gegeven. Telemann werd een huisvriend genoemd en Bach kreeg het meeste respect van Mont Franc: “de grootste van alle tijden”.

Het concert eindigde met een staande ovatie. Al tijdens het concert had Frankenberg opgemerkt dat het een weerzien met veel bekenden was. Dat bleek ook tijdens de borrel; er werd door velen nagepraat en men bleef enthousiast en complimenteus om de vier musici heendrommen.