Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Verjaardagsconcert voor Clara Schumann

15 september 2019 om 15:30

Op 13 september 1819 werd ze geboren en daarom viert Velp de 200ste verjaardag van Clara Schumann met een speciaal verjaardagsconcert in het Romaanse kerkje de Oude Jan op zondag 15 september 2019 om 15.30 uur.

‘Haar muziek doet denken aan Chopin en Mendelssohn, maar tegelijkertijd heeft ze een sterke eigen stem die klinkt als die van niemand anders’, schreef een recensent over de composities van Clara Schumann. Onder de titel ‘Clara Schumann und Freunde’ zullen niet alleen muziekstukken van Clara worden uitgevoerd, maar ook composities voor piano en viool van haar man Robert en van haar beste vrienden, waaronder Brahms.

De uitvoerenden wonen allebei in Duitsland, waar pianist Boguslaw Jan Strobel werkzaam is aan de Robert Schumann Hochschule in Düsseldorf. De in Polen geboren Strobel studeerde o.a. aan de Musikakademie in Warschau. In 1979 werd hij benoemd tot Docent en later tot Professor aan voornoemd conservatorium in Düsseldorf. Tussendoor trad hij over de hele wereld op als concertpianist. Strobel is initiatiefnemer en artistiek leider van diverse culturele projecten in de regio Niederrhein. Zo ook van de ‘Internationaler Musiksommer Campus Cleve’ waaruit onder meer het Internationale Euregio pianofestival is ontstaan. Afgelopen zomer werd de Oude Jan in Velp weer uitverkoren om daaraan medewerking te verlenen en traden hier zes jonge, hoogbegaafde pianotalenten op, waaronder Strobels dochter Clara.

Deze Clara is ook de dochter van de violiste die op 15 september komt optreden. Want sinds 1995 vormen de Belgische violiste Kristien Roels en Boguslaw Strobel niet alleen een muzikaal ensemble, maar zijn ze ook romantisch aan elkaar verbonden. Kristien Roels studeerde eerst in Leuven en vervolgens aan de Conservatoria van Antwerpen en Gent, waar zij eerste prijzen viool, kamermuziek en harmonie behaalde. In Maastricht rondde ze haar opleiding af. Ze volgde masterclasses bij o.a. de Nederlandse violisten Herman Krebbers en Theo Olof. Als violiste in het ‘Goeyvaerts String Trio’ ontving ze de Cultuurprijs van de stad Sint-Niklaas in België. En in 2015 won ze met hetzelfde trio een Edison Klassiek.

Het programma ‘Clara Schumann und Freunde’ bestaat uit vioolsonates, of voor viool en piano gearrangeerde muziekstukken van Mendelssohn, Joseph Joachim, Brahms, Robert Schumann en van Clara Schumann zelf natuurlijk.
Kerkje De Oude Jan, Kerkstraat 56, Velp. Entree: € 12, inclusief een glas wijn of fris na afloop. Vrienden Oude Jan: € 10, bezitters Gelrepas en jongeren tot 18 jaar: € 5. Kinderen gratis. Kaartverkoop vanaf 15.00 uur ter plaatse of voorverkoop bij boekhandel Jansen & de Feijter, Emmastraat 6, Velp (plaatsen uit de voorverkoop worden tot 15.15 uur gereserveerd).

Gegevens

Datum:
15 september 2019
Tijd:
15:30
Evenement Categorie:

Locatie

de Oude Jan
Kerkstraat 56
Velp,
+ Google Maps

Gegevens

Datum:
15 september 2019
Tijd:
15:30
Evenement Categorie:

Locatie

de Oude Jan
Kerkstraat 56
Velp,
+ Google Maps