Laden Evenementen

« Alle evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Ensemble Rei

21 oktober 2018 om 15:30 - 17:00

Internationale strijkers musiceren in Velps Romaans kerkje

Hij is een Griek die speelt bij Het Gelders Orkest en zij is een Joegoslavische die speelt bij het Radio Filharmonisch. En samen vormen ze een van de combinaties van het Ensemble Rei dat zondag 21 oktober om 15.30 uur optreedt in het 12e eeuwse kerkje De Oude Jan in Velp.

Soms bestaat het Ensemble Rei uit vijf personen, soms uit drie, en in Velp bestaat het ensemble uit twee musici namelijk Julija Hartig (viool) en Aristotelis Potamianos (contrabas). ‘Daarom heet het ensemble ook Rei’, vertelt Potamianos. Een oud-Griekse geleerde ontdekte dat de kern der dingen geen vaste materie is, maar altijd beweegt en noemde dat: Ta Panta Rei, alles stroomt.  ‘Die beweging geldt niet alleen voor de samenstelling van ons ensemble, maar geldt ook voor de huidige tijd waarin alles voortdurend en steeds sneller verandert.’

Ensemble Rei bestaat bewust uit musici van verschillende nationaliteiten en ze spelen bewust  muziek van componisten uit alle delen van de wereld en uit alle tijden. ‘Ons idee is dat muziek de mensen samen brengt, en als een universele taal tussen de verschillende nationaliteiten bruggen slaat’, vindt Aristotelis Potamianos. ‘In een tijd van terugkerende polarisatie op allerlei fronten, vinden wij dat er een voorbeeld uit de kunst en de muziek moet komen die ons, allemaal zo verschillend, tot verzoening brengt.’

Bij een mooi muziekstuk, hoort een mooi verhaal. Dat wordt door een van de musici verteld. Het kan met de componist te maken hebben, of een legendarische uitvoering of een ervaring van de musicus zelf. Een optreden door Ensemble Rei is dus altijd boeiend en verassend!

Julija Hartig (viool), werd in 1972 in Joegoslavië geboren en won als jong talent verschillende prijzen. Ze studeerde viool aan de Academie van de Kunsten in Novi Sad (Joegoslavië) en bleef als assistent docent verbonden aan hetzelfde conservatorium. Sinds 1994 studeerde ze verder aan het Rotterdams Conservatorium bij Ilya Grubert en aan het Utrechts Conservatorium waar ze cum laude afstudeerde. Julija Hartig is eerste violiste bij het Radio Filharmonisch Orkest en is lid van meerdere kamermuziek ensembles.

Aristotelis Potamianos is in Athene geboren en studeerde aldaar contrabas. Van 1992-1997 studeerde hij aan het Rotterdams Conservatorium en volgde in die tijd masterclasses bij internationaal beroemde bassisten. Sinds 1998 is Potamianos solobassist bij het Gelders Orkest. En soms treedt hij op met het Kon. Concertgebouw Orkest, het Rotterdams Philharmonisch, het Radio Filharmonisch e.a.. Potamianos speelt graag kamermuziek in alle mogelijke combinaties en genres en is lid van Het Gelders Contrabas Ensemble en het avant-garde ensemble “The Hungry Gods”.

Kerk De Oude Jan, Kerkstraat 56, Velp. Entree: € 10, inclusief een glas wijn of fris na afloop. Vrienden Oude Jan: € 8, bezitters Gelrepas en jongeren tot 18 jaar:  € 5. Kinderen gratis. Kaartverkoop vanaf 15.00 uur ter plaatse of voorverkoop bij boekhandel Jansen & de Feijter, Emmastraat 6, Velp (plaatsen uit de voorverkoop worden tot 15.15 uur gereserveerd).

Gegevens

Datum:
21 oktober 2018
Tijd:
15:30 - 17:00
Evenement Categorie:

Gegevens

Datum:
21 oktober 2018
Tijd:
15:30 - 17:00
Evenement Categorie: