Pent’Amuse

Op zondagmiddag 18 september 2018 speelde Pent’Amuse het eerste concert van het nieuwe seizoen. In een goed gevulde Oude Jan nam het blaaskwintet het publiek mee in een muzikaal landschap dat begon in de 17e eeuw met een stuk van de eerste internationale muziekheld uit Nederland, Jan Pieterszoon Sweelinck en eindigde met een stuk dat voor het eerst in 1991 werd uitgevoerd: “Mississipi Five” van Jim Parker.

Samen met “La Cheminée du Roi René”, van Darius Milhaud, en “Pastorale”, van Vincent Persichetti, schilderde “Mississippi Five” een fraai landschap van 20e eeuwse muziek. De muziek die werd gespeeld, kon door de toelichtingen vooraf ook goed gevolgd worden als muzikale uitingen van de landschappelijke thema’s die de namen in zich droegen; de weg, de rivier en en het natuurlijke landschap.

Ook werd één van de eerste stukken uitgevoerd die speciaal voor de combinatie van een blaaskwintet werd geschreven. Een mini-concert, zoals in de toelichting werd gezegd, waarin met de samenklank van de vijf blaasinstrumenten werd geëxperimenteerd.

De moderne werken waren voor de samenstelling van een blaaskwintet geschreven. De oudere stukken waren voor deze combinatie gearrangeerd. De verschillende karakteristieken van de instrumenten kwamen in het programma goed tot hun recht. De onderlinge interactie van het kwintet toonde het speelplezier en dat werd door het publiek gewaardeerd. Dit bleek ook uit de staande ovatie aan het slot.

     

Bij de borrel na afloop van het concert mengden de musici zich in het publiek en werd er gezellig nagepraat over de uitvoering. Het was een mooi begin van het nieuwe seizoen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *