Betoverd aan de voeten van Merle en Sarah

VELP – De musici die de zondagmiddagconcerten in het kerkje de Oude Jan in Velp verzorgen, komen óveral vandaan. Op 17 november bijvoorbeeld treedt een Japanse pianiste op. En ook uit andere buitenlanden wordt met regelmaat geput. Dat je het ook dichtbij huis kunt vinden, werd zondagmiddag 20 oktober 2019 bewezen.
Henk Aalbers, De Gelderlander

Merle en Sarah van der Lijke, zusjes uit De Steeg, traden in het kerkje op voor een enthousiast publiek. Merle speelt harp, Sarah dwarsfluit. ‘Het zijn nog maar tieners’, had voorzitter Martin Idema van Stichting Vrienden van de Oude Jan van tevoren gezegd. Om er overtuigd aan toe te voegen dat de meisjes ook de verwende muziekliefhebbers in Velp zouden betoveren. En hij kreeg gelijk. Ze combineerden een fabelachtige techniek met veel gevoel en schotelden hun publiek een gevarieerd programma voor met muziek uit alle windstreken. Het betoverde publiek applaudisseerde er met graagte voor. En na hun concert opperde een bestuurslid van genoemde stichting dat de meisjes in de Oude Jan wellicht hun eerste cd zouden kunnen opnemen.

Prinses Christina Concours

Merle en Sarah werden overigens niet zondagmiddag in Velp ontdekt. Hun talent werd al eerder onderkend. Merle (14) viel twee maal in de prijzen bij het Prinses Christina Concours en Sarah (13) won de eerste prijs op een gerenommeerd internationaal fluitconcours. En beiden deden mee aan het Kinderprinsengrachtconcert. Recent nog waren de zussen live te horen op Radio 4. Dat optreden zorgde misschien wel voor het spannendste moment uit hun muzikale loopbaan tot nu. Vijf minuten voordat ze zouden spelen, knapte er een snaar van de harp van Merle. Gelukkig lukte het om het instrument op tijd speelklaar te maken. Die harp is overigens haar vijfde sinds ze als 7-jarige begon. Telkens komt er een aantal snaren bij.

Toekomst in muziek nog de vraag

Die getalenteerde meisjes gaan natuurlijk voor een carrière in de muziek. Zou je denken. Maar dat is nog de vraag. Ze weten het nog niet. Wat ze wel weten is dat ze altijd muziek zullen blijven maken. ,,Ik kan me een leven zonder muziek niet voorstellen”, zegt Sarah. ,,Ik word blij van muziek.” Merle: ,,Ik vind het steeds weer bijzonder om te merken dat ik anderen met muziek weet te ontroeren.”

De zusjes repeteren en concerteren vaak samen. Dat repeteren gebeurt meestal in een goede sfeer, zegt Sarah. Toch is niet gezegd dat ze altijd een duo blijven. Merle zou ook wel met anderen willen musiceren. ,,In een orkest spelen lijkt me leuk, maar ik heb daar nu nog geen tijd voor.” Op haar beurt is Sarah op zoek naar een pianist met wie ze kan optreden.