Het Gelders Contrabas Ensemble; wel of niet hun laatste concert?

Voor wie de contrabas alleen kent als ‘ondersteuning’ in het orkest was de uitvoering van Het Gelders Contrabas Ensemble in de Oude Jan van begin tot eind een verrassingstocht. In de vaardige handen van het vijfkoppige ensemble bleek de contrabas een veelzijdig instrument met een breed arsenaal aan rijke klanken. De stukken die door Aristoteles Potamianos, Jacinta Molijn, Julianne Vogel, Hans Blok en Joost Hillen in verschillende samenstellingen (kwartet en kwintet) werden uitgevoerd, varieerden van rustig en poëtisch tot snel en aanstekelijk. Dit laatste gold ook in grote mate voor de musici zelf; hun samenspel en de zichtbare spelvreugde waren aanstekelijk voor het publiek. Hier droegen ook de op vertrouwelijke toon vertelde introducties op de stukken aan bij.

Het programma bevatte veel muziek uit de 20e eeuw. Enkele stukken waren speciaal voor een ensemble van contrabassen geschreven, maar het merendeel bestond uit fraaie bewerkingen. Het maakte duidelijk hoe rijk de mogelijkheden van dit grote instrument zijn. Heel bijzonder was de vrolijke ‘quatre-mains’ uitvoering van “Girl from Ipanema” (zie foto onder).

De volledig gevulde Oude Jan wist dit te waarderen en na een staande ovatie werd nog een mooie toegift gespeeld. Het Gelders Contrabas Ensemble vertrouwde het publiek toe dat dit het laatste concert was dat zij gaven, waarop het publiek massaal met ongeloof reageerde: “Aahhhhh” galmde het door de kerk. Gelukkig betrof het alleen de laatste uitvoering onder de huidige naam. Het Gelders Contrabas Ensemble zal binnenkort verder gaan onder de naam ”Contrabasta”. Behalve de ritmiek en de woordspelingen in deze nieuwe naam getuigt het ook van de ambitie om het werkgebied flink uit te breiden tot buiten Gelder- en Nederland.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *