The Spirit of Gambo

Aan de vooravond van de lente op zondagmiddag 19 maart speelde The Spirit of Gambo een prachtig concert op een ‘familie’ van viola da gamba’s. The Spirit of Gambo bestaat uit het trio Freek Borstlap, Gesina Liedmeier en Ivanka Neeleman die in verschillende samenstellingen het programma ten gehore brachten. De viola da gambo, zo hoorden we in de informatieve toelichtingen die bij de diverse stukken werden verteld, was vooral populair in de tweede helft van de zestiende en de zeventiende eeuw. In die periode werden talrijke composities voor dit instrument gemaakt. Ook bleek dat er vooral in Engeland enkele generaties componisten zich met de viola da gamba hadden bezig gehouden. In het programma waren stuken opgenomen van Orlando Gibbons, Matthew Locke, Tobias Hume en John Jenkins.

The spirit of Gambo

De stukken vereisten een grote virtuositeit die door The Spirit of Gambo overtuigend ten toon werd gespreid. De bijzonder rijke klank van de viola da gamba’s kwam mooi tot zijn recht; van de diepe lage klanken tot in de hoge regionen.

Alle viola da gamba’s waarmee werd gespeeld, waren gemaakt door Gesina Liedmeier in haar atelier in Velp. De instrumenten hadden verschillende afmetingen. Dit is het gevolg van de ontwikkelingen die de viola da gamba in de tijd heeft doorgemaakt. De vijf exemplaren waarop het concert werd gespeeld, waren allemaal anders, maar wel familie van elkaar. En zo waren er in een concert met maar één type instrument toch weer verschillen te horen tussen vroege en late werken, en tussen Engelse en ‘Italianiserende’ composities, zoals het werk van de Nederlandse componist Johann Schenck.

Na het concert was er grote belangstelling voor de uitleg die Gesina Liedmeier over de instrumenten gaf. Een goede reden voor de Vrienden van de Oude Jan om haar uit te nodigen om tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 9 september 2017 in de Oude Jan een demonstratie te geven van de wijze waarop zij viola da gamba’s bouwt.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *